Studioroosmarijn

Studioroosmarijn
Diana Roos

donderdag 12 januari 2012

Truffels; een uit de hand gelopen hobby


Afgelopen zaterdag vierde een lieve vriendin van mij haar verjaardag met een groep vriendinnen. Stuk voor stuk bijzondere vrouwen met een verhaal. Om het extra intiem te maken had onze vriendin al haar vriendinnen gevraagd vanuit hun sterkte een bijdrage te leveren aan het slagen van het feest. Ik mocht de catering doen, iemand anders had een fantastische werklokatie waar we voor de gelegenheid gebruik van mochten maken, een fotografe maakte mooie beelden.
Er heerste een fijne open sfeer, waarin bleek dat de middag veel te kort was. Maar waarom vertel ik dit?
Aan het einde van de middag toen we allemaal voldaan op de bank zaten volgde nog een aangename verrassing in de vorm van heel bijzondere truffels. Deze truffels zijn zo lekker dat ik jullie het verhaal erachter niet wil onthouden. Ik denk dat jij als fabulous food fan hier wel gecharmeerd van bent. En misschien wel zin krijgt om ze te proeven.
Lioba noemt de truffels haar ‘uit de hand gelopen hobby’. Ze komt uit de kunst en werkt met Feng Shui. De manier waarop ze een muurschildering maakt of met de ‘ingredienten’ van een ruimte werkt, zo kookt ze ook. Ze gebruikt eigenlijk zelden of nooit recepten en experimenteert er flink op los.
In de loop van de afgelopen 2-3 jaar zijn de truffels ontstaan en verder ontwikkeld. Wat eerst gekke uitprobeersels in de keuken waren, begon telkens meer zijn eigen leven te leiden en nu staan ze zelfs in tijdschriften zonder dat ze er zelf achteraan is gegaan. Degene die de Underground Boeren Markt in Amsterdam wel eens bezoekt is ze zeker tegen gekomen.
De truffels zijn geinspireerd op de dadel-noten-cocos balletjes die men uit de raw food kent. Deze komen oorspronkelijk uit India waar het een toetje is op bruiloften. Er zitten dan nog pistachenoten in. In de tijd dat Lioba besloot om geen of minder suiker te eten herinnerde ze zich vaag de smaak, wat haar inspireerde een daadwerkelijk gezond snoepje te maken.
Ze is haar keuken ingedoken en is begonnen om met verschillende ingredienten te experimenteren waarvan het een en ander niet raw is, zoals alcohol, ghee (geklaarde Indiaase boter) of ook suikervrije jam. 
Als rond 85- 95% van een heerlijk snoepje uit voedzame, gezonde ingredienten bestaat dan heeft Lioba er geen moeite dat een kleine hoeveelheid ingredienten niet 100% voldoen aan ‘raw’ of ‘gezond’. Het gaat er met name om, lekkere dingen te creeren die ook nog een geneeskrachtig effect kunnen hebben op je lichaam, zoals haar truffels met spirulina en chlorella algen.
De truffels bestaat grotendeels uit dadels, amandelen, hennepzaadjes, gojibessen, ed. Dit vormt een goede basis om mee te experimenteren. Daarbij bedenkt ze dan van alles: zoete, zachte smaakcombinaties maar ook pittig of heet. 
Meestal hebben haar truffels verschillende smaaklagen waarbij ze (net als parfums) met een hoofd-, hart- en voetnoot werk. Van tegenstellngen zoals zoet met kruidig (bijvoorbeeld framboos met roosmarijn of citroen met thijm) of ingredienten die je normaliter niet in een truffel zou verwachten zoals zelfgemaakte geitenkaas of algen en knoflook, is Lioba niet schuw. 
Elk ingredient heeft een bepaalde werking op je lichaam (dat is natuurlijk bij elk voedingsmiddel zo) en ze probeert zoveel mogelijk geneeskrachtige of voedende stoffen te verwerken die bekend staan om hun werking, zoals gojibessen (geneesmiddel uit de TCM), raw chocolate nibs (antioxidanten) of hennepzaadjes (omgea 3 vetzuren) 
Alcohol is belangrijk voor de smaak van de truffels. Het heeft een alchemistische werking in zoverre dat het smaaklagen bij elkaar brengt en afrondt. Het geeft een bepaalde sensatie op je verhemelte waarbij de smaak van de andere ingredienten geintensiveerd wordt. Vanuit de 5 Elementen theorie zou je ook kunnen zeggen dat alcohol het Vuur-Element toevoegt. 
Ghee staat in het Ayurveda bekend om verschillende geneeskrachtige werkingen zoals een zuiverend effect op de ogen, het bevochtigen van je darmen, ed. Ghee geeft de truffels een lekkere nootenachtige smaak en intensiveert de smaaksensatie. Een eetlepel Ghee op rond de 25 truffels is toch een aanvaardbare hoeveelheid vet, als je het vergelijkt met chocola of ander snoep.
foto rechts: ‘Potion Nr 2′ met sinaasappel-gember-cocos en vodka
Inmiddels zijn er 10 verschillende smaken ontwikkeld, waaronder de Aphrodisiac No1 met koffieextract, chili en raw chocolate nibs of de Arthrospica Maxima met chlorella, spirulina, Grappa en knoflook. 

Ik houd wel van dit soort uit de hand gelopen hobbies, ik denk dat we van deze dame nog veel gaan horen.
Er wordt gewerkt aan een website. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten