Mungbonen
zijn peulvruchten en een goede bron van eiwitten voor zowel vegetariërs en
vleeseters. De mungboon
komt oorspronkelijk uit India en wordt in Azië veel gegeten (ook vaak verwerkt
in zoete gerechten). Deze Mungbonen worden gezien als detox-boon, vooral als ze
geweekt zijn of gekiemd. Gekookte mungbonen zijn ook ontgiftend en voedzaam en
een goede aanvulling op veel gerechten. Mungbonen zijn goed verteerbaar en
sneller te koken dan veel andere peulvruchten. Ze zijn geschikt voor mensen die anders last hebben van peulvruchten. Mungbonen veroorzaken minder winderigheid dan veel
peulvruchten. En je kunt er vooral heel lekker mee koken.
Voedingswaarde
Mungbonen
zijn een enorme bron van kalium, benodigd voor een goede werking van hart en
bloedvaten en benodigd voor een gezond zenuwsysteem. Mungbonen bevatten ook de
benodigde vezels voor het verwijderen van een overschot aan cholesterol en oude
hormonen uit het lichaam. Hun vezelhoeveelheid zorgt voor een gelijkmatige
bloedsuikerspiegel, omdat het de afgifte van suikers laag houdt. Mungbonen
bevatten goede hoeveelheden vitamine B, voor de afgifte van energie uit
voedsel. Ze bevatten ook magnesium dat gebruikt wordt bij stress. Gekiemde
mungbonen ontwikkelen mooie hoeveelheden vitamine C, benodigd voor een goede
werking van het immuunsysteem.
Wie zouden mungbonen moeten eten?
• Iedereen met
een hoog cholesterol en een kans op hart- en vaatziekten.
• De hoeveelheid kalium en magnesium helpt mensen die lijden aan
stress bij de bestrijding hiervan.
• Iedereen die wil detoxen of ontgiften. Mungbonen zijn goed voedsel om te
eten in zo'n periode.
• Iedereen
met "luie" darmen. De vezels in mungbonen stimuleren de
peristaltische bewegingen van de darmen.
• Iedereen
met een hoge bloeddruk.
• Mensen
die lijden aan weinig energie of schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
Mungbonen zijn traag in de afgifte van koolhydraten en geven een aanhoudend
energieniveau.
• Iedereen
die zoekt naar gezonde, vegetarische eiwitten, vegetariërs of vleeseters. Het
verminderen van de inname van dierlijke eiwitten kan prima vervangen worden
door de eiwitten in mungbonen.
Aanbevelingen
Peulvruchten,
zoals mungbonen, kunnen dagelijks gegeten worden. Mungbonen zijn ideaal om te
wennen aan het eten van peulvruchten, door hun makkelijke verteerbaarheid en
relatief snelle kooktijd. Weken van de bonen tot ze flink gezwollen zijn en
daarna koken met milde specerijen zoals gember, komijn, koriander en kurkuma
maakt ze nog makkelijker verteerbaar.
Ze kunnen
worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels en curry's.
's Nachts
weken van de bonen en het laten ontkiemen van de mungbonen is tevens een goede
manier om ze makkelijker verteerbaar te maken. Door het ontkiemen verhoogt de
voedingswaarde ook nog. Gebruik gekiemde mungbonen (taugé) rauw als snack of in
salades of wokgerechten.
Je kunt er zelf ook goed mee experimenteren. Gerechten waar linzen in worden gebruikt kun je gemakkelijk vervangen door gekookte mungbonen. Om alvast in de sfeer te komen, hieronder twee voorbeelden.
Mungbonendahl met spinazie en yoghurt (2 personen)
200 gram
mungbonen, een nacht geweekt in water * 1 liter water * 1 el olijfolie * 2 tl
komijnzaad * 2 tl kurkuma * 1 Spaanse peper, in dunne plakjes * Ongeveer 1 cm
gember, fijngehakt * 2 tenen knoflook, fijngehakt * 150 gram verse spinazie *
klein bosje koriander, fijngehakt * 1 - 2 tl zeezout * yoghurt, om te serveren
* evt. voor erbij naanbrood of gekookte rijst
Giet het
weekwater van de mungbonen af en zet een pan met 1 liter schoon water op het
vuur. Doe de mungbonen, komijnzaad, kurkuma, gember, knoflook, de helft van de
Spaanse peper en het zeezout in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet
vervolgens het vuur zacht. Kook de mungbonen in ongeveer 45 minuten gaar. Kijk
en proef tussendoor; als het water te snel verdampt kan je er wat water bij
gieten. Ik eet de mungbonendahl het liefst met nog een beetje van de bouillon,
dus ik laat het water niet helemaal verdampen.
Haal de pan
van het vuur en laat de spinazie langzaam slinken in de hete pan. Voeg
vervolgens de rest van de Spaanse peper, gehakte koriander en olijfolie toe.
Proef je gerecht: is het op smaak of moet er nog wat zout of peper bij? Serveer
de mungbonendahl in een kom met een schepje yoghurt, wat gehakte koriander en
naanbrood of rijst.
Mungboon
pannenkoeken (zie de foto)
225 gram geweekte groene
ongepelde mungbonen (=180-200gram gedroogde mungbonen)**
180 ml water
2 eieren
1 el fijn gehakte
knoflook
1 tl fijn gehakte
chilipeper
50 g fijn gesneden rode ui
50 g gemengde groene verse kruiden naar keuze
50 g zachte geitenkaas
zout, peper
Week een nacht (minimaal
8 uur) de gedroogde mungbonen in water. Doe voor circa 12 kleine pannenkoekjes
225 gram geweekte mungbonen in een blender, voeg het water toe. Pureer tot een
glad en dik beslag. Doe het beslag in een kom en voeg 2 eieren, knoflook,
chili, rode ui, kruiden en geitenkaas, zout en peper toe. Roer alles goed onder
elkaar. Het beslag moet de dikte van een pannenkoeken beslag hebben. Bedek de
bodem van de pan met olie. Bak ze zo zoals pannenkoeken. Serveer de
pannenkoeken met een komkommer raita en een pittige roerbakmix (bijv. gebakken rode paprika, paddestoelen, gele wortel, knoflook en ui) .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten