Studioroosmarijn

Studioroosmarijn
Diana Roos

donderdag 10 december 2015

Bakken met Teff

Oorsprong van Teff
Teff (dat staat bekend als lovegrass) is een glutenvrije graansoort en komt oorspronkelijk uit Eritrea (Afrika) met name Ethiopië. De oudste vondsten komen uit de Egyptische piramiden van ca. 5500 jaar oud.
Familie
Teff is net als de andere granen afkomstig uit de grassenfamilie, "Poaceae". Teff komt uit een andere tak van de familie dan de overige graansoorten. Diverse andere grassensoorten zijn ook afkomstig uit deze tak en daarmee verwant aan teff.
Bouw
Teff heeft zeer kleine zaadjes, 150 zaadjes van teff wegen evenveel als 1 korrel tarwe. Doordat de korrel van teff zo klein is wordt deze niet in fracties uit elkaar gehaald maar in totaliteit vermalen, waardoor deze zijn uitstekende voedingswaarde krijgt. De plant heeft over de totale lengte op verschillende plekken kleine aartjes zitten waarin de zaadjes verscholen zitten.

Wat is er mee mogelijk
Het meel van teff wordt in Ethiopië gebruikt om enjera (soort brood/pannenkoek) te maken. In Ethiopië wordt ter verbetering van de smaak en bakwaardigheid fenegriek aan teff meel toegevoegd. Het meel van in Nederland geoogste teff wordt gemengd met meel uit warmere landen zodat de meelsamenstelling verbetert, waardoor de bakkwaliteit verhoogd wordt. Ook wordt er van teff wel eens bier en pap gemaakt. Doordat teff glutenvrij is, kan er bij broodbereiding geen goede broodstructuur worden gevormd, echter door het mengen met bijvoorbeeld spelt kan er een goed brood worden gevormd, deze is dan niet glutenvrij. Voor een glutenvrij teff brood, worden er zetmelen gebruikt, of glutenvrije broodmixen. Teff is wel geschikt voor het bereiden van glutenvrije koekjes.

Dit is een recept met teff maar je kunt ook met gemak andere graansoorten gebruiken, zoals bijvoorbeeld  havervlokken en gepofte quina of quinoavlokken en gepofte gerst. Dat maakt niet zoveel uit. Ook kun je de noten vervangen door pinda’s, of gedroogd fruit. Het recept is niet erg zoet en smaakt een beetje nootachtig. Ze vullen goed, zijn makkelijk te maken en zijn gezond. Allemaal voorwaarden voor een gezonde snack, die je niet alleen zelf kunt eten maar ook in het 10-uurtje van je kinderen past.

Voor ongeveer 8 repen heb je nodig:
   2 rijpe bananen
   100 gram gepofte teff
   100 gram teffvlokken
   50 gram sesamzaadjes
   80 gram ongeroosterde amandelen 
   1 tl kaneel
   2 eetlepels agave
snuf zout

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Pureer de bananen, pureer ze goed fijn tot pap. Als er klontjes in het beslag zitten valt de mueslireep daar uit elkaar. Hak de geroosterde amandelen in kleine stukjes.
Meng alle ingrediënten door elkaar in een grote kom. Als het goed is heb je nu een plakkerige massa. Stort de massa in een met bakpapier beklede vorm, dat kan een broodvorm zijn of een browie vorm. Smeer het goed uit over de bodem. In het geval van de brownie vorm bedek je niet de hele bodem, dat is niet erg, duw alles gewoon bij elkaar tot het een rechthoek word van ongeveer 2 cm daar gaat het om.
Bak het geheel 16 minuten, laat het afkoelen en zet eventueel even in de vriezer om goed stevig te worden. Snijd dan met een scherp mes repen, of vierkantjes of driehoeken, net wat je wil. En klaar zijn je repen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten