Oorsprong van Teff
Teff (dat staat bekend als lovegrass) is een
glutenvrije graansoort en komt oorspronkelijk uit Eritrea (Afrika) met name
Ethiopië. De oudste vondsten komen uit de Egyptische piramiden van ca. 5500 jaar
oud.
Familie
Teff is net als de andere granen afkomstig uit
de grassenfamilie, "Poaceae". Teff komt uit een andere tak van de
familie dan de overige graansoorten. Diverse andere grassensoorten zijn ook
afkomstig uit deze tak en daarmee verwant aan teff.
Bouw
Teff heeft zeer kleine zaadjes, 150 zaadjes
van teff wegen evenveel als 1 korrel tarwe. Doordat de korrel van teff zo klein
is wordt deze niet in fracties uit elkaar gehaald maar in totaliteit vermalen,
waardoor deze zijn uitstekende voedingswaarde krijgt. De plant heeft over de
totale lengte op verschillende plekken kleine aartjes zitten waarin de zaadjes
verscholen zitten.
Wat is er mee mogelijk
Het meel van teff wordt
in Ethiopië gebruikt om enjera (soort brood/pannenkoek) te maken. In Ethiopië
wordt ter verbetering van de smaak en bakwaardigheid fenegriek aan teff meel
toegevoegd. Het meel van in Nederland geoogste teff wordt gemengd met meel uit
warmere landen zodat de meelsamenstelling verbetert, waardoor de bakkwaliteit
verhoogd wordt. Ook wordt er van teff wel eens bier en pap gemaakt. Doordat
teff glutenvrij is, kan er bij broodbereiding geen goede broodstructuur worden
gevormd, echter door het mengen met bijvoorbeeld spelt kan er een goed brood
worden gevormd, deze is dan niet glutenvrij. Voor een glutenvrij teff brood,
worden er zetmelen gebruikt, of glutenvrije broodmixen. Teff is wel geschikt
voor het bereiden van glutenvrije koekjes.
Dit is een recept met
teff maar je kunt ook met gemak andere graansoorten gebruiken, zoals
bijvoorbeeld havervlokken en gepofte
quina of quinoavlokken en gepofte gerst. Dat maakt niet zoveel uit. Ook kun je
de noten vervangen door pinda’s, of gedroogd fruit. Het recept is niet erg zoet
en smaakt een beetje nootachtig. Ze vullen goed, zijn makkelijk te maken en
zijn gezond. Allemaal voorwaarden voor een gezonde snack, die je niet alleen
zelf kunt eten maar ook in het 10-uurtje van je kinderen past.
Voor
ongeveer 8 repen heb je nodig:
▪
2 rijpe bananen
▪
100 gram gepofte teff
▪
100 gram teffvlokken
▪ 50 gram sesamzaadjes
▪ 80 gram ongeroosterde amandelen
▪
1 tl kaneel
▪
2 eetlepels agave
snuf zout
Verwarm de
oven voor tot 180 graden. Pureer de bananen, pureer ze goed fijn tot pap. Als
er klontjes in het beslag zitten valt de mueslireep daar uit elkaar. Hak de
geroosterde amandelen in kleine stukjes.
Meng alle
ingrediënten door elkaar in een grote kom. Als het goed is heb je nu een
plakkerige massa. Stort de massa in een met bakpapier beklede vorm, dat kan een
broodvorm zijn of een browie vorm. Smeer het goed uit over de bodem. In het
geval van de brownie vorm bedek je niet de hele bodem, dat is niet erg, duw
alles gewoon bij elkaar tot het een rechthoek word van ongeveer 2 cm daar gaat
het om.
Bak het
geheel 16 minuten, laat het afkoelen en zet eventueel even in de vriezer om
goed stevig te worden. Snijd dan met een scherp mes repen, of vierkantjes of
driehoeken, net wat je wil. En klaar zijn je repen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten