Studioroosmarijn

Studioroosmarijn
Diana Roos

donderdag 17 december 2015

wat eten we met kerst

Dit jaar wordt het kerstdiner een makkie. Heerlijke ingrediënten en een goed menu zorgen voor een goedvoorbereide kerst. Wil je alvast oefenen voor volgend jaar kom kookles bij me volgen en kerst is nooit meer een probleem. Zie mijn aanbod op www.studioroosmarijn.nl

Salade van duivenborst met appel, walnoot en dragon
1 duivenborst per person
1 appel
40 g walnoten
iets dragon
1 sjalot
75 ml walnoten olie
30 g witte balsamicoazijn
1 eidooier
½ sjalotje
dragon
1 krop sla naar keuze
Maak de dressing door de eidooier, zout, peper, suiker en azijn los te roeren. Voeg druppelgewijs de olie toe. Voeg sjalotje toe en dragon, bring op smaak met zout en peper.
Was de sla, pluk de sla en verwijder de nerven. Schil de appel en snijd de appel in fijne brunoise. Snipper het sjalotje, hak iets dragon en hak de walnoten. Meng met de helft van de dressing.
Bak de duivenborstjes om en om, ongeveer drie minute aan elke kant. Laat ze even rusten alvorens ze in tranches te snijden. Meng de sla met de dressing. Verdeel de sla over de bordjes, Verdeel de appelsalade hierover. Verdeel de tranches duivenborst hierover en garneer met dragon en verse peper.

Coquilles op bedje van zoete aardappel
1 sinaasappel, schoongeboend
50 ml walnotenolie
30 ml rode wijnazijn
1 teentje knoflook
2 oranje zoete aardappels
8 grote coquilles
4 plakjes rauwe ham
4 takjes verse munt

Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit. Roer los met de walnotenolie en azijn en pers het teentje knoflook uit boven de dressing. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Breng een pan met water aan de kook en kook de blokjes in ca 6 minuten gaar. Schenk het water af en meng met de sinaasappeldressing tot een puree. Breng op smaak met zout en peper. Halveer de plakken rauwe ham in de lengte. Wikkel de halve plakken ham om de coquilles en bestrijk ze met wat olie. Verwarm een koekepan en bak de coquilles op matig vuur in enkele minuten om en om in max 5 minuten. Schep op elk bordje een bedje van de puree. Leg op elk bedje twee coquilles en garner met de blaadjes munt.

Lamsfilet met kleurrijke bulgur
1 ltr kippenbouillon
50 g sjalot
30 g currypoeder
1 teentje knoflook
olijfolie
250 ml sinaasappelsap en zest
350 g bulgur
300 g rode bietjes
300 g flespompoen
300 g winterwortel
300 g paarse peen
200 g rode ui
30 g munt
30 g koriander
1 st lamsfilet per persoon
verse gember
6 abrikozen
4 dl kalfsjus
30 g koriander

Stoof de sjalot samen met de kerrie en knoflook in wat olijfolie. Voeg 70 ml sinaasappelsap en de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de bulgur toe en roer het geheel goed door. Dek de pan af en laat het gedurende 10 minuten rusten. Snijd ondertussen de groenten in kleine blokjes en blancheer afzonderlijk van elkaar. Snijd de munt en de koriander en vermeng deze met de geblancheerde groenten. Kruid de lamsfilet met zout en peper en bak ze rose. Stoof de sjalot samen met gember en kerrie in wat olijfolie. Snijd de abrikozen fijn en voeg deze samen met de sinaasappelsap toe en kook het geheel in. Voeg de kalfsjus toe en kook in tot de gewenste dikte. Snijd de lamsfilet en verdeel deze over de bulgur en de jus. Garneer met wat blaadjes koriander.


Chocolade cakeje met merinque
200 g boter
200 g extra pure chocolade
4 eieren
100 g witte basterdsuiker
100 g bloem
50 g walnoten, fijngehakt

voor de merinque
1 eiwit
50 g poedersuiker
cacao om te bestuiven

Verwarm de oven op 160 graden. Smelt de boter samen met de chocolade au bain-marie (of) in de magnetron)Haal van het vuur en laat even rusten. Klop de eieren met suiker dik en bleekgeel. Schep de bloem en de walnoten er door. Schenk de gesmolten chocolade er bij en roer alles goed door. Smeer het bakblik in met boter. Bestuif 8 uitsparingen van een siliconen muffinblik met cacao en schenk het beslag er in. Klop voor de merinque in een schone kom de eiwit stuif. Voeg geleidelijk en al kloppend de poedersuiker toe. Spuit het eiwitschuim op het beslag. Bak de cakjes 25 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Serveer evt met bolletje ijs of wat frambozencoulis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten