Studioroosmarijn

Studioroosmarijn
Diana Roos

donderdag 10 december 2015

Wintermenu met hollandse producten

Komende zondag organiseer ik voor Slowfood Haarlem de eerste echte Slowfoodmarkt op het terrein van de Kweektuin. Lekker binnen in de kas. Het beloofd een mooi evenement te worden, met veel mooie producenten van eerlijke producten. Je kunt de producten proeven en uiteraard kopen. Ook zijn er demonstraties van bekende en minder bekende koks. Heerlijk en eerlijk. Ik heb er enorm veel zin in.
We willen graag dat Slowfood groter wordt en daarmee een belangrijke gesprekspartner voor foodissues. Geen voedingsschandalen meer en zeker geen onduidelijkheid over wat er in een product verwerkt wordt. Slowfood staat op de markt zelf ook met een stand, waar je meer informatie over ons kunt krijgen. Waar we voor staan en wat we willen bereiken. Vooruitlopend op de grote wervingscampagne die in januari gaat starten.
Op de stand verkopen we ook groentetassen met groente van lokale producenten uit de buurt. Uiteraard zit er ook een menu bij wat je er mee kunt maken. Ik heb dat menu met zorg samengesteld en je kunt het hieronder alvast lezen of maken. Ik hoop jullie allemaal te zien op de Slowfood markt komende zondag in Haarlem.

Seizoenskeuken winter

Geroosterde pompoensalade
2 flespompoenen
75 ml olijfolie
2 el vloeibare honing
2 tl komijnzaad, gekneusd
4 tenen knoflook, gehakt
mespunt gedroogde rode peper
1 blik kikkererwten, uitgelekt 450 g
1 zak rucola
6 stengels bleekselderij, in dunne boogjes
300 g zachte geitenkaas

Verwarm de oven voor op 185 graden. Was de pompoen, verwijder het zaad en snijd in mooi gelijkmatige stukken. Meng de pompoen met wat van de olie en honing, gekneusde komijn en de helft van de knoflook. Bestrooi met zout en chiliflakes. Leg de pompoen in een ovenschaal en rooster in het midden van de oven in 25 min. goudbruin. Schep nu en dan om. Verwarm de kikkererwten en breng op smaak met zout en peper en de rest van de knoflook. Schep door de geroosterde pompoen. Verdeel rucola en bleekselderij over de borden. Druppel er nog wat olie overheen en schep het pompoenmengsel erop. Verkruimel de kaas en garneer evt. met wat groen van de selderij.

Topinamboersoep
2 uien, fijngesneden
Roomboter
het wit van 3 stengels prei, in ringen
2,5 liter groentenbouillon
12 aardperen, geschild en in blokjes
2 pastinaak, geschild en in stukjes
3 laurierblaadjes
evt. Pittige boeren kaas

Fruit de ui op een laag vuur glazig in de boter. Voeg de prei toe en roer goed. Laat 10 minuten zachtjes 'zweten'. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Voeg dan de aardperen, de pastinaak en de laurierblaadjes toe. Laat 30 minuten pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes en mix glad tot een mooi gebonden, zijde-achtige witte crème. Als de soep te dik is, kun je deze verdunnen met wat extra bouillon. Serveer in voorverwarmde borden. Garneer elk bord met de geraspte kaen evt. wat verse kruiden naar keuze.


Winterse bonenschotel
6 eetl olijfolie
350 gr gesnipperde ui
2 grote wortels naar keuze in blokjes
250 g knolselderij in blokjes
400 gr spekjes in blokjes
1 kg saucijzen in stukken
2 eetl bloem
2 glazen rode wijn
85 gr tomatenpuree
400 ml runderbouillon
500 g gekookte bonen naar keuze (minimal 2 soorten)
5 laurierbladen en takje bonenkruid
200 gr kastanjechampignons, in kwarten

Verwarm de oven op 180 gr. Verhit de olie in een ovenschaal en bak de ui, wortel en knolselderij goudbruin. Voeg spekjes en worst toe en bak nog 3 min. Voeg de bloem toe en roer goed. Doe de wijn erbij en kook weer 2 min. Dan de tomatenpuree, bouillon en gekookte bonen, laurier, kruiden en champignons. Breng op smaak en aan de kook. bedek de pan en doe hem in de oven voor 30 min.

Warme vruchten met kruimeldeeg
1,2 kilo appels
340 g suiker
de geraspte schil van 2 citroenen
boter om in te vetten
300 g bloem
snufje zout
snufje gemalen kaneel
150 g boter

De stukjes appel samen met 100 g suiker en 3/4 van de citroenrasp in een pan verwarmen totdat de suiker gesmolten is. (evt. meer suiker toevoegen)
dan overdoen in kleine ingevette ovenschaaltjes. Meng de bloem in een kom met de rest van de suiker (240 g), het zout en de kaneel en kneed de boter erdoor totdat het een kruimelig deeg is. Het deeg over de warme vruchten strooien. De ovenschaaltjes in de hete oven van 200 graden bakken gedurende 30 min

Roer ¼ van de citroenrasp en de zaadjes uit het vanillestokje door de mascarpone. Serveer de crumble warm met een bolletje mascarpone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten