Ik vond vroeger, toen alles beter was, niets leuker dan met mijn moeder de kerstboom versieren. Het was dan ook een enorm kitsch geval met engelenhaar, veel slingers en echte lampjes. En natuurlijk heel veel ballen. Maar het leukste was om zelf de koekjes te bakken die we met mooie gekleurde lintjes in de boom hingen. Elke dag mochten er dan een paar opgegeten worden. Mooi dat dat gevoel van nostalgie blijft.
Wil je nog kerstkransjes voor in je kerstboom bakken hierbij het recept, je lekker varieren door er kruiden aan toe te voegen.
Nodig:
250 gram bloem
100 gram suiker
1 eidooier
½ theelepel bakpoeder
1 mespunt zout
175 gram boter
1 ei
amandelschaafsel
deegroller
uitsteekvormpjes of een glas
appelboor
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150°C. Doe de bloem, suiker, eidooier, zout en bakpoeder in een kom en meng alles door elkaar. Snijd de boter in stukjes en kneed het door het bloemmengsel tot er een mooi glad en soepel deeg ontstaat. Kneed het tot een bal en laat het een uur rusten op een koele plaats. Strooi een beetje bloem op tafel en leg het deeg erop. Strooi ook wat bloem over het deeg. Rol het deeg met een deegroller uit tot een grote lap. Steek met uitsteekvormpjes of een glas de koekjes uit. Leg de koekjes op een met boter ingevette bakplaat. Haal uit elk koekje een rondje uit het midden. Doe dit bijvoorbeeld met een appelboor of een spuitmond. Zo ontstaat een kransje. Klop het ei en smeer dit uit over de koekjes. Strooi er daarna een beetje suiker en wat amandelschaafsel overheen. Doe de koekjes in de oven en bak ze in 20 tot 25 minuten mooi goudbruin en gaar. Even laten afkoelen tot de koekjes stevig zijn. Erg leuk om met een lintje in de kerstboom te hangen!
Wil je nog kerstkransjes voor in je kerstboom bakken hierbij het recept, je lekker varieren door er kruiden aan toe te voegen.
Nodig:
250 gram bloem
100 gram suiker
1 eidooier
½ theelepel bakpoeder
1 mespunt zout
175 gram boter
1 ei
amandelschaafsel
deegroller
uitsteekvormpjes of een glas
appelboor
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150°C. Doe de bloem, suiker, eidooier, zout en bakpoeder in een kom en meng alles door elkaar. Snijd de boter in stukjes en kneed het door het bloemmengsel tot er een mooi glad en soepel deeg ontstaat. Kneed het tot een bal en laat het een uur rusten op een koele plaats. Strooi een beetje bloem op tafel en leg het deeg erop. Strooi ook wat bloem over het deeg. Rol het deeg met een deegroller uit tot een grote lap. Steek met uitsteekvormpjes of een glas de koekjes uit. Leg de koekjes op een met boter ingevette bakplaat. Haal uit elk koekje een rondje uit het midden. Doe dit bijvoorbeeld met een appelboor of een spuitmond. Zo ontstaat een kransje. Klop het ei en smeer dit uit over de koekjes. Strooi er daarna een beetje suiker en wat amandelschaafsel overheen. Doe de koekjes in de oven en bak ze in 20 tot 25 minuten mooi goudbruin en gaar. Even laten afkoelen tot de koekjes stevig zijn. Erg leuk om met een lintje in de kerstboom te hangen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten